Do konce roku žijeme na dluh. Den přetížení Země připadá na dnes

01. 08. 2024
Do konce roku žijeme na dluh. Den přetížení Země připadá na dnes
foto: Pixabay/Ilustrační foto

O čtyřiadvacet hodin dříve než loni přichází Den přetížení Země, který letos připadl právě na čtvrtek 1. srpna. Jedná se o symbolické datum, do něhož jsme my lidé vyčerpali všechny přírodní zdroje, které naše planeta dokáže obnovit během jednoho roku. Pokud by lidstvo žilo v souladu a v rovnováze s životním prostředím, oslavili bychom Den přetížení Země až spolu se Silvestrem.

Lidé si však z přírody berou stále více, a tak ode dneška žijeme na ekologický dluh. Letošní 1. srpen je z tohoto pohledu velice neradostný. Navíc od doby před více než padesáti lety, kdy se toto symbolické datum začalo vyčíslovat, se Den přetížení Země přesunul téměř o půlroku vpřed.

Před půlstoletím lidé lépe hospodařili

Podle portálu Earth Overshoot Day dokázalo lidstvo v roce 1971 se svými zdroji hospodařit až do 25. prosince. A následujícího roku ještě o dva dny déle. Ekologický dluh tehdejších obyvatel planety se tedy počítal na pouhé dny.

„Datum, kdy nastane Den přetížení Země, vyčísluje mezinárodní výzkumná organizace Global Footprint Network na základě veřejně dostupných dat,“ upřesnila pro Deník Vektor Dominika Chládková z Rubikon PR.

Jak neplýtvat jídlem?

Stále více lidí se nad neradostným milníkem a jeho poselstvím zamýšlí. Jednou z oblastí, kde lze mrhání se zdroji naší planety omezit, je plýtvání jídlem. Přispět k tomuto cíli hodlá také aplikace Too Good To Go, od stejnojmenné společnosti pocházející z Dánska. Aplikace je v Česku dostupná od letošního června.

„Na světě se každý rok vyplýtvá více než ⅓ potravin (40 %), což odpovídá 10 % emisí oxidu uhličitého. Zároveň, jak vyplývá z výzkumů organizace Global Footprint Network, pokud bychom celosvětově snížili plýtvání potravinami o polovinu, posunuli bychom Den přetížení o 13 dní. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak pozitivně ovlivnit planetu, je neplýtvat jídlem, do čehož se může zapojit každý,” vysvětluje Pavol Dzurjanin, ředitel  Too Good To Go v Česku.

Zachráněné potraviny

Cílem aplikace Too Good To Go je zachránit potraviny, které se prodejnám, restauracím, pekárnám, kavárnám a dalším podnikům nepodařilo prodat a nabízejí je za sníženou cenu. Kdo si tyto potraviny koupí, ušetří, a ještě udělá něco užitečného pro planetu.

Od svého spuštění v Česku se společnost Too Good To Go spojila s více než 80 podniky, mezi které patří například cukrárna Myšák, Krafin, Wolt Market, Palatino & Nominanza a mezinárodní značky jako Hilton či Costa Coffee. S pomocí Too Good To Go se podařilo zachránit již 6000 tzv. Dobrovaků, obsahujících celkem šest tisíc kilogramů potravin, což se rovná zabránění vzniku 16,2 tisíc kg emisí CO2e.

„Produkce potravin spotřebovává obrovské množství zdrojů, včetně půdy, energie a vody, zemědělství pak využívá 70 % celkového objemu vody. Pokud produkujeme něco, co nakonec vyhodíme, vyvstává otázka: proč? Vyhazováním jídla vyhazujeme nejen peníze, ale i zdroje. To je řetězec vzájemně propojených nádob, na které máme vliv,” zamýšlí se Dzurjanin.

Česko je jednou z 18 zemí, ve kterých aplikace zaměřená na šetření s potravinami funguje. Podle portálu Too Good To Go se do boje proti plýtvání zapojilo celkem už 155 tisíc firem.

Zdroje: Rubikon PR, Earth Overshoot Day, Too Good To Go

Tagy

▼-1%
1 den
▼-0.33%
1 týden
▲+4.15%
1 měsíc
▲+32.76%
1 rok
Akcioměr 40.68%
info
▲+1.13
1 den
▲+4.6
1 týden
▼-8.17
1 měsíc
▼-7.04
1 rok
Index stresu 40.57
info
Naše zprávy najdete i na sítích
FCB, Twitter, LinkedIn