Kde jsou nejdražší obědy? V bohaté Praze? Ale kdepak
foto: Se svolením Albert/Vepřo knedlo zelo
Z nejtučnějších výplat se mohou těšit pracující v Praze, mohli by si tudíž dovolit nejdražší obědy v Česku. Pokud jde o ceny obědů v restauracích a stravovacích zařízeních, Pražané kupodivu nemusejí sahat nejhlouběji do kapes. V hlavním městě jsou obědy až páté nejdražší v republice. Nejvíc zaplatí strávníci ve Středočeském kraji. Víc než lidé v metropoli za oběd dají dokonce i obyvatelé Ústeckého kraje, a to přestože si v průměru vydělají o 16 tis. méně.
Zatímco v Praze je průměrná cena oběda 198,20 Kč, ve Středočeském kraji vyjde polední jídlo zhruba na 207,53 Kč. Vyplývá to z transakcí se stravenkovými kartami společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity).
Smůla, blízko metropole
„To, že jsou ceny obědů ve Středočeském kraji dlouhodobě nejvyšší, je způsobeno jeho polohou blízko hlavnímu městu. Kolem Prahy se mohutně soustředí developerská výstavba, a vzhledem k cenám nemovitostí se sem stěhují movitější lidé, kteří pracují v Praze za vyšší mzdy. Takže je zde pak i kupní síla,“ uvedl Jan Michelfeit ze společnosti Pluxee.
Obědy v Praze jsou v současnosti levnější než v listopadu 2022, kdy se vyšplhaly přes 200 korun. Celorepublikově byly průměrné ceny obědů nejvyšší v prosinci 2023. Středočeši na konci loňského roku platili zhruba 213,76 Kč.
Lidé už nejsou ochotni platit víc
„Vývoj cen ukázal, že lidé už nejsou ochotni stále vyšší a vyšší ceny akceptovat. V prvních pěti měsících letošního roku už totiž dál nerostly, celkově šly níže. Nepochybně tomu pomohlo i meziroční zlevnění potravin, které pomohlo i poklesu celkové inflace na 2,6 %. Zdá se tedy, že ceny obědů již dosáhly cenového stropu,“ domnívá se Jan Michelfeit.
Nejlevněji lze oběd pořídit v kraji Vysočina, kde letos v květnu stál průměrně 171,18, ačkoliv ještě v lednu vyšel zhruba na 183,68 Kč. V tomto kraji však zaměstnanci patří k těm nejméně odměňovaným v celorepublikovém srovnání. Zatímco v Praze podle Českého statistického úřadu činí průměrná mzda 56 tis. Kč, v kraji Vysočina zaměstnanec dostane necelých 40 tis. Kč. V Karlovarském kraji, kde lidé vydělávají nejméně, průměrně 37 tis. korun hrubého, je cena oběda 190,71 Kč, letos v lednu to bylo dokonce 199,41 Kč.
Šumperk versus Praha
V Olomouckém kraji, kde platový průměr nedosahuje ani 39 tisíc korun hrubého, se za oběd platí 191,40 Kč, což je asi o šest korun méně než letos v lednu. Například restaurace Koruna v Šumperku nabízela v pátek 28. června polední menu za 135 Kč (menu 1: zelňačka, pečené kuře, bramborová kaše, salát coleslaw; menu 2: zelňačka, těstoviny s kuřecím masem, rajčaty a sýrem) a za 145 Kč (menu 3: zelňačka, medailonky z panenky, hranolky). Restaurace Perk lákala na čtyři meníčka, tři v hodnotě 195 Kč a jedno za 240 Kč.
Ve stejný den šlo v Praze U Pinkasů pořídit oběd za 179 nebo 219 Kč. V Restaurantu Amos nabízeli dvě polední menu za 159 Kč a jedno za 169 Kč. V Pivovaru Národní se strávník najedl dle svého výběru za 179 Kč nebo 189 Kč. Dražší obědy nabízel např. Modrý Zub, kde se ceny pohybovaly od 230 do 245 Kč.
Zlom nastal za covidu
Ještě na konci roku 2019 byla průměrná cena oběda 130,90 Kč, za rok 2020 se změnila jen nepatrně, vzrostla na 135,40 Kč. V roce 2021 už představovala průměrná cena oběda 151,20 Kč. Pak přišel zlom.
„Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci už 180 korun. Toto zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů, zároveň byli lidé ještě ochotni takové ceny akceptovat,“ komentuje Jan Michelfeit.
Podle aktuálního průzkumu společnosti Ipsos 73 % zaměstnanců dostává podporu na stravování od svých zaměstnavatelů.
Zdroje: Pluxee, ČSÚ