Lipno znovu udivilo. Květákovým steakem za 590 korun
foto: Daniel Kolman, Deník Vektor/MOLO Restaurant, Lipno
Lipenskou oblast zná bezesporu mnoho Čechů. Dovolenou lze trávit přímo v resortu, ale mnohem zábavnější jsou výlety. Jmenujme hrad Rožmberk, Boubínský prales nebo Plešné jezero v Národním parku Šumava.
Posledních několik let se však Lipno dostává do hledáčku médií kvůli tamní gastronomii. Je často velmi nákladná. Na straně druhé je nutné zdůraznit, že pravidelně uváděné ceny se týkají především místního MOLO Restaurantu, který patří mezi vyhlášené gastronomické zastávky a nese označení fine-dining.
Deník Vektor proto požádal o aktuální menu, z něhož jsme se rozhodli čerpat.
Co nás skutečně zaujalo, byla kombinace čerstvých surovin v netradičním provedení. Místní kuchyně viditelně bazíruje na poctivé přípravě a zdravé stravě. Odvrácenou stranou téže mince je skutečně vysoká cena.
Právě ta může mnohé turisty odradit.

Aktuální cena květáku v Praze. Foto Deník Vektor
Za všechny příklady uveďme čím dál oblíbenější květákový steak. MOLO Restaurant jej nabízí s květákovým pyré a máslovou pěnou s kimchi. Oku lahodící mix však stojí 590 korun. Ve srovnání s připravovanou a rovněž doporučovanou vepřovou panenkou s chřestem (740 korun) jde o drahý zážitek.
Pokud by si chtěl někdo květákový steak připravit doma, stačí jen několik položek: květák, česnek, olej, chilli vločky, pepř, sójové mléko či brambory. Recept zabere zdatnějším kuchařům hodinu času.
Protože je Lipno určeno široké veřejnosti, najdete zde i standardní a rovněž vysoce hodnocené restaurace s citelně nižšími cenami. Zmínit můžeme Loděnici nebo Amenity.