Nejlepší ekofarma roku 2024 hospodaří na úpatí Jeseníků a Orlických hor

02. 07. 2024
Nejlepší ekofarma roku 2024 hospodaří na úpatí Jeseníků a Orlických hor
foto: Se svolením PRO-BIO/Krávy na statku Winter

Nejlepší ekofarmou roku 2024 se stal Statek Winter z Vysokých Žibřidovic v Olomouckém kraji. Rodinná společnost se věnuje ekologickému chovu dobytka a produkci hovězího masa v bio kvalitě. Organizátoři soutěže ocenili nejen zodpovědný přístup ke krajině a chovaným zvířatům, ale také k zaměstnancům statku.

Titul Nejlepší ekofarma roku každoročně uděluje Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO ve spolupráci s Nadačním fondem Bartákův hrnec.

Skot se pase na horských loukách

Statek Winter je rodinná firma, která vznikla teprve před čtyřmi lety. Založil ji zkušený zemědělec František Winter s dcerou a zetěm. V současné době má farma devět zaměstnanců. Společně pečují o 280 kusů skotu, zvířata se pasou na více než čtyř stovkách hektarů horských luk na úpatí Jeseníků a Orlických hor. Základní stádo tvoří Český strakatý skot, který doplňují masná plemena, jako je Hereforský a Piemontský skot a Blonde d’Aquitaine.

„Zvířata žijí na horských loukách, jsou chována s ohledem na jejich celkovou pohodu. Všechny tyto faktory společně přispívají k tomu, že takto produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější,“ vysvětluje František Winter a dodává, že na statku dbají na kvalitu a autentičnost.

Steaky, svíčková nebo tatarák

Zemědělci proto na pastvinách ponechali remízky, meze a aleje, které zvířatům v letních měsících poskytují stinná zákoutí i úkryty před špatným počasím. Chladnou část roku skot tráví na zimovištích ve Vysokých Žibřidovicích a Žlebu.

Na statku se pěstuje krmivo pro dobytek. Farma má vlastní certifikovanou porážku a bourárnu. Většina odběratelů pochází z regionu, maso lze koupit i přímo na statku. V nabídce je například bio vyzrálý hovězí Tomahawk nebo Flank steak, svíčková, mleté maso, tatarák nebo ossobucco.

Od vidlí po vidličku

Statek Winter je také jedním z devíti dodavatelů projektu Od vidlí po vidličku, který se zaměřuje na nabídku kvalitního masa do škol. Na bio hovězím z Vysokých Žibřidovic si pochutnávají například děti v jídelně Základní školy Zábřeh v ulici Boženy Němcové. Spolupráci se školami považuje farmář Winter za důležitou, přestože z finančního hlediska tak výhodná není. Má však za to, že právě díky ní se zemědělci podílejí na výchově zodpovědných spotřebitelů.

Školáci ze Zábřehu statek dokonce navštívili a seznámili se s jeho chodem. Na exkurzi tam byli také studenti Střední odborné školy v Šumperku. „Prohlédli jsme si hospodářství a udělalo na mě silný dojem, jak je o zvířata postaráno. Ne všude bývá tak čisto a uklizeno,“ svěřila se Deníku Vektor Kateřina Koukolová, studentka 3. ročníku oboru agropodnikání.

Za kvalitu si lidé rádi připlatí

Poptávka po hovězím mase podle Wintera pomalu roste. Lidé se čím dál tím více zajímají o to, jak biopotraviny vznikají a jak jejich produkce ovlivňuje kvalitu životního prostředí. Navzdory vyšším cenám se tak zájem o produkty ekologického zemědělství zvyšuje.

Rodinná tradice

František Winter se práci v zemědělství věnuje už od roku 1979. Soukromě hospodařit začal po Sametové revoluci, čtvrtstoletí se zaměřuje na ekologickou produkci. Ocenění Nejlepší ekofarma vnímá jako završení své profesní kariéry.

„Vždy jsem se snažil, aby bylo moje hospodaření zodpovědné ke krajině, chovaným zvířatům, ke stávajícím zaměstnancům statku, ale vlastně i obecně k budoucím generacím,“ objasňuje statkář Winter, jenž si přeje především zachovat rodinnou zemědělskou tradici a předat své zkušenosti mladým.

Titul Nejlepší ekofarma roku je udělován od roku 2019, vznikl spojením akcí Bartákův hrnec a Nejlepší sedlák roku. V loňském roce organizátoři ocenili farmu Květomluva ze Zlínského kraje.

Zdroje: Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, Statek Winter, Od vidlí po vidličku

Tagy

▲+1.03%
1 den
▲+6.17%
1 týden
▼-7.06%
1 měsíc
▲+5.96%
1 rok
Akcioměr 40.58%
info
▼-5.58
1 den
▼-7.26
1 týden
▲+10.24
1 měsíc
▼-2.24
1 rok
Index stresu 45.28
info
Naše zprávy najdete i na sítích
FCB, Twitter, LinkedIn