Rostoucí ceny cukru: Klimatické změny hrozí dalším zdražením cukrovinek a sladkostí
foto: Pixabay.com/Ilustrativní
Cena cukru na světových trzích rezonuje ve veřejném prostoru už několik měsíců. Počátek roku 2024 nepřináší závratné změny. Ceny stále šplhají na nejvyšší úroveň od roku 2011. Důvodem jsou mimo jiné i klimatické změny.
Odborníci podle serveru The Guardian upozorňují, že doba zdražování nekončí, naopak by v důsledku klimatických změn měla každý rok stoupat o několik procent. Je důležité si také uvědomit, že se zvýšení cen se nedotýká jen základní komodity, ale také souvisejících produktů z cukru vyráběných, tedy všech možných cukrovinek, zákusků, ale i slazených limonád atd.
Dle informací amerického ministerstva zemědělství, cena cukru a sladkostí v roce 2023 meziročně stoupla o 8,9 procenta. V letošním roce se čeká další cenový vzestup. Podle analytiků jde o více, než jaké jsou dlouhodobé průměry.
Největšími producenty cukru jsou Indie a Brazílie a teprve za nimi až EU, ale s odlišným zdrojem suroviny, protože pouze 20 % celosvětově vyrobeného cukru se získává z cukrové řepy, zbytek z cukrové třtiny, uvedla německá Tagesschau.
Někteří odborníci se domnívají, že pokud budou klimatické vlivy přetrvávat, ceny cukru stále porostou. „Není pochyb o tom, že ceny cukru jsou velmi vysoké. Pokud nedojde ke zmírnění jevu El Niňo, zůstanou takto vysoké i nadále, na což nejvíce doplatí rozvojové ekonomiky. Ve Spojených státech a dalších velkých zemích to nejvíce pocítí nízkopříjmové domácnosti, které z větší části utrácí právě za potraviny,“ potvrdil si Joseph Glauber, vedoucí výzkumný pracovník Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky.
Psali jsme
V cukrovarech finišuje cukrovarnická kampaň. Ročník 2022/23 poznamenal deštivý podzim, silné mrazy a velké teplo v prosinci. Meziročně se očekává…
„Jedná se o klimatický jev velkého měřítka vyskytující se v oblasti Tichého oceánu na jižní polokouli. Je to zcela přirozeně vyskytující se jev, cyklicky přicházející v několikaletých cyklech,“ vysvětluje fenomén El Niňo klimatolog pro server Eurozprávy.cz.s tím, že teplý proud z rovníkových oblastí, který nahrazuje studený mořský proud podél Jižní Ameriky může ovlivňovat počasí po celém světě.
„Extrémní počasí má na potraviny vliv. Před rokem to bylo avokádo, nyní je to cukr. Klimatická inflace je fenomén, který je navíc každým rokem zřetelnější. Je pochopitelné, že majitelé firem na klimatické změny poukazují,“ přitakával pro deník The Guardian Gernot Wagner, klimatický ekonom z kolumbijské univerzity.
Podle odborníků potravinová inflace bude v důsledku ekologické krize vysoká i v dalších letech. Analytici Evropské centrální banky odhadují, že do roku 2030 bude v průměru dosahovat na 3 procenta za rok.
Za masivním vzrůstem cen stojí také zvýšená poptávka. Ceny na celém světě masivně vzrostly nejen kvůli špatné úrodě, ale také kvůli výraznému nárůstu poptávky.