Špína v lednici, pavučiny ve skladu potravin. Hygienici kontrolovali restaurace
foto: Se svolením HSHMP/Pohled do skladu potravin
Rádi vyrazíte do restaurace, abyste si tam dali něco dobrého na zub? Možná by vás chuť přešla, kdybyste navštívili její zázemí. Hygienici v srpnu provedli v pražských provozovnách stravovacích služeb 138 kontrol a nestačili se divit.
Udělili pokuty v celkové výši 189 tisíc korun, dvakrát nařídili provedení sanitace a jednou okamžité uzavření provozovny. Informace zveřejnila Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP).
Obtěžování pachy z grilů a udíren
Pracovníky odboru hygieny výživy HSHMP překvapila špína v některých restauracích. Nalezli pavučiny ve skladu potravin i opadanou malbu, znečištěnou podlahu pod pracovními stoly v kuchyni. Zaskočila je nedostatečná čistota chladicího zařízení i nevhodné skladování potravin.
Na základě podnětu se uskutečnilo 17 kontrol. Zákazníci se na HSHMP obraceli převážně se stížnostmi na nedostatečnou provozní hygienu a obtěžování pachy z grilů a udíren.
Kvůli zdravotním obtížím návštěvníků restaurací po požití pokrmu hygienici provedli 35 kontrol. V 16 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
Nedostatečná osobní hygiena i špatné skladování potravin
V provozovnách stravovacích služeb byly v měsíci srpnu zjištěny nedostatky zejména v provozní a osobní hygieně, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a v dodržování předepsaných postupů.
Hygienici kontrolovali nejen restaurace, ale také provozovny rychlého občerstvení, bufety, cukrárny, stánky, výčepy, bary, pivnice, vinotéky, čajovny, stravování v zařízeních sociálních služeb i prodejny potravin.
Zdroj: HSHMP