Spotřebitelé dýchají s úlevou: Ceny potravin konečně klesají
foto: Pixabay/ilustrativní
Česká ekonomika naznačuje pozitivní zvrat, kdy ceny potravin po vysoké inflaci konečně klesají. Jde o příznivý signál pro spotřebitele. Výjimkou je vepřové maso, kterého je na evropském trhu výrazný nedostatek.
Statistiky ukazují, že česká ekonomika konečně začíná vytvářet příjemnější prostředí pro spotřebitele. Ceny potravin, jedné z nejzákladnějších komodit, po vysoké inflaci konečně klesají. Tato data zveřejnila prezidentka Potravinářské komory ČR, Dana Večeřová, pro server ČTK.
"Pevně doufám, že snižování cen bude pokračovat, i když těžko se náklady (zemědělců) vrátí na úroveň před válkou na Ukrajině," uvedla. „Uvidíme, jak dopadnou žně. Pokud dobře, stabilizuje se cena obilí, protože mají problém i pekaři: v panice, že nebude obilí, museli nakupovat za ty velmi vysoké ceny – cena obilí se v loňském roce pohybovala kolem 12.000, 13.000 korun za tunu, a to se logicky muselo promítnout," dodala.
V meziročním srovnání se tempo růstu inflace opět snížilo. Nárůst cen odpovídá pozitivním 8,8 % ve srovnání s loňským rokem, zveřejnil server ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD. V porovnání s červnem se jedná o 0,9% pokles. Jde o důsledek snižování cen potravin, jejichž hodnota klesla o 0,8 %. Meziroční nárůst v tomto odvětví činil 9,5 %, zatímco meziměsíční pouze 0,5 %.
Hlavní výjimkou z pozitivního trendu je vepřové maso. Na evropském trhu je ho vysoký nedostatek a česká cena je přímo napojená na německý trh. Výrobci vepřového masa na našem území dosáhli svých maxim. Poptávka výrazně převyšuje nabídku a náklady výrobců stouply během loňského roku o 50 až 80 %. Podle slov prezidentky komory je úbytek chovu celorepublikovým problémem.