Energeticky náročná cesta piva: Inovace mění situaci

09. 09. 2023

Současná metoda filtrace piva často klade značnou zátěž na životní prostředí a je energeticky náročná. Křemelina, tradiční filtrační materiál, vyžaduje vysoké teploty a spotřebovává velké množství energie. Odborníci však přicházejí s inovativními řešeními, která nejen snižují ekologickou zátěž, ale zároveň přinášejí piva stejně chutná jako vždy.

Energeticky náročná cesta piva: Inovace mění situaci
foto: freepik/ilustrativní

Odborník na pivo a manažer trhu ve společnosti Pall Corporation, Roland Pahl-Dobrick, se v podcastu Net Hero pro server Energy Live News rozpovídal o tom, zda je současný proces filtrace piva udržitelný. Překvapivě byla odpověď negativní. Podle Pahl-Dobricka je výrobní proces pro planetu poměrně zátěžový. Většina pivovarů se však snaží používat stále modernější technologie a tím snižovat svou uhlíkovou stopu.

Jedna z nejčastějších metod filtrace piva, tzv. prášková filtrace pomocí křemeliny (DE), je podle odborníka vysoko zátěžová pro životní prostředí. Přestože proces výroby piva v každém pivovaru lehce liší, existují společné výrobní fáze a jednou z nich je stabilizace, jejíž nedílnou součástí je filtrace, uvádí server filco.cz. Filtrace je proces, během něhož se z tzv. „zeleného piva“, které je plné pevných látek (jako je například zbytek sladového ječmene, kvasinkové buňky nebo tuky a proteiny), vyrobí čirá tekutina, na kterou jsme zvyklí. Bez ní by pivo zůstalo zakalené a bez správného ošetření by se velice brzy zkazilo. A právě filtrace je dle Pahl-Dobricka problematická.

Křemelina, která se k filtraci využívá, se prvně musí za velmi přísných podmínek vysokotepelně upravit. Jinak by nebylo možné ji používat v potravinách. A právě toto tepelné zpracování, které musí probíhat při více než 900 °C, produkuje obrovské množství emisí CO2 a spotřebovává velké množství energie. Doly, ze kterých se DE bere, jsou také vybírány velmi přísně.

Nicméně v dnešní době rychlého technologického pokroku čím dál tím více velkých pivovarů používá šetrnější metody pro planetu. Piva se tak postupně stávají nízkouhlíkovým produktem, a na jejich chuti se naštěstí nic nemění. Navíc nefiltrovaná verze, kterou lze nalézt hned v několika výčepních, má také své četné fanoušky.

 

Tagy

▲+0.3%
1 den
▼-0.6%
1 týden
▼-3.42%
1 měsíc
▲+28.41%
1 rok
Akcioměr 15.45%
info
▲+0.63
1 den
▲+1.35
1 týden
▲+6.76
1 měsíc
▼-49.27
1 rok
Index stresu 46.53
info
Naše zprávy najdete i na sítích
FCB, Twitter, LinkedIn

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace