Vědec přišel s úsporným procesem přípravy těstovin, Italové jej však kritizují

14. 01. 2023
Vědec přišel s úsporným procesem přípravy těstovin, Italové jej však kritizují
foto: Pixabay/Ilustrativní

S úspornou přípravou těstovin, či italské pasty, přišel držitel Nobelovy ceny za fyziku z roku 2021 Giorgio Parisi. Za svůj přínos úsporám však sklízí kritiku kuchařů. Ti říkají, že jím doporučovaný způsob přípravy pod pokličkou a při mírné teplotě přinese leda tak výsledek gumové pasty.

Postup jeho doporučené přípravy je v okamžiku dosažení bodu varu vody snížit plyn na minimum či zcela vypnout. Důležitým krokem je přikrytí hrnce poklicí. Takovéto pasivní vaření řada kuchařů ale odmítá či dokonce odsuzuje. „Dobře si pamatuji, co se dělo, když se plynová bomba vypnula právě při vaření špaget. Když se to stalo, tak to bylo špatné, protože se pokazila konzistence výrobku,“ řekl podle informací iDnes.cz michelinský kuchař Antonello Collona, který vařil například pro italskou fotbalovou reprezentaci či pro úřad vlády. Ten varuje před nesprávným výsledkem vaření, těstoviny budou po přípravě gumové, nikoliv al dente.

Podobné doporučení zveřejnilo sdružení italských výrobců těstovin Pastai Italiani. Ti nově doporučili používat na 100 gramů těstovin pouhých 700 mililitrů vody místo původního litru. Pokud by se doporučení Italové řídili, ročně by ušetřili v průměru zhruba 45 kilowatthodiny energie a 69 litrů vody.

Mladí vědci z Nottingham Trent University v Anglii se rady chytili a rozhodli se doporučení posunout dále. Zkoumali celý proces vaření těstovin, přičemž přišli s výsledkem, že při použití Parisiho metody a zkrácení doby varu na polovinu lze ušetřit  zhruba třetinu celkových nákladů. Rozhodli se ale proces vaření těstovin zkrátit dále a doporučili tak těstoviny předem namočit do studené vody alespoň na dvě hodiny. Tímto krokem se těstoviny rehydratují a je pak potřeba těstoviny vařit pouhé 2 minuty, což přinese velkou úsporu oproti klasickému 10 až 12minutovému vaření.

vložil: Jana Pavlovová

Tagy

▼-1%
1 den
▼-0.33%
1 týden
▲+4.15%
1 měsíc
▲+32.76%
1 rok
Akcioměr 40.68%
info
▲+1.13
1 den
▲+4.6
1 týden
▼-8.17
1 měsíc
▼-7.04
1 rok
Index stresu 40.57
info
Naše zprávy najdete i na sítích
FCB, Twitter, LinkedIn